Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Indre Fjordane søndag 05.03.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
My snø og litt vind gir økt skredfare nord i regionen. Unngå leområder der det samler seg fersk fokksnø og utløpsområder fra øst- og sørvendte skredbaner.

Skredfarevurdering

Det kan være lett å løse ut store skred som følge av kraftig nedbør og vind. Fokksnøflak vil gradvis bygge seg store etter mye ny snø siste døgnet. Ferske flak kan ligge over svake lag av ny snø. Stedvis kan det også finnes svake lag av kantkorn og overflaterim etter klare netter med utstråling. Dette vil bidra til ytterligere ustabilitet og gjøre det svært lett å løse ut skred. Drønn i snøen og skytende sprekker er tydelige faretegn.

Mest utsatt er leheng mot øst og sør.

I lune formasjoner kan det ligge løs, ubunden snø. Denne kan være lett å løse ut for en skiløper. Om sola skulle titte frem kan skred løsne naturlig.

Sør i regionen ventes mindre ny snø og lavere snøskredfare.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 4. mars 2023

Det ligger mye snø i fjellet etter en uke med mye nedbør, særlig i Nordfjord. Snøoverflaten har vært fuktig opp til minst 1000 moh pga mildvær og skyer tidlig i uken. Det er myk og fin snø i lune formasjoner, mens det er avblåst eller fokksnø av varierende hardhet der vinden har tatt.
Natt til lørdag kom det over 20 cm nysnø nord for Nordfjord med kraftig vind.

På Strynefjellet og i Sunnfjord er det observert kantkorn over og under skarelag dypt nede i snødekket. Disse kan utgjøre et skredproblem over 1200 moh, men det er få observasjoner som bekrefter dette.

Det gikk et naturlig utløst skred på Lisjenibba i Fjordane lørdag morgen. Bredden på skredet kan tyde på at fokksnøen har lagt seg over et svakt lag av overflatrim eller kantkorn.

Det har vært klarvær og utstråling de siste dagene før siste snøfall. Dette kan lokalt ha gitt overflaterim og kantkorn nær overflaten.

Fjellvær

Lørdag 4. mars 2023

10 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Liten kuling fra nordvest. -14 °C til -6 °C på 1400 moh. Skyet.

Søndag 5. mars 2023

10 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Frisk bris fra nordvest. -15 °C til -6 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS